Θερινά αναγνώσματα - Λίγο πριν το τέλος των διακοπών

AthensVoice 20/08/20202

vivlia kalokairi

Η πρώην υπουργός Μιλένα Αποστολάκη προτείνει τρία βιβλία για το καλοκαίρι στους αναγνώστες της Athens Voice.

Λίγο πριν το τέλος των διακοπών επιχειρώ να μοιραστώ με τους αναγνώστες της Athens Voice την χαρά που μου έδωσαν τα βιβλία που διάβασα το φετινό καλοκαίρι.

«Ιδού εγώ» του Τζόναθαν Φόερ από τις εκδόσεις Κέδρος

«Αντίο τώρα Τα λέμε αύριο» του Γουίλιαμ Μάξγουελ από τις εκδόσεις GUTENBERG

«Η ιεραποστολική στάση» της Μάιρας Παπαθανασοπούλου από τις εκδόσεις Πατάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Οι μικροί πρωθυπουργοί μιας μεγάλης χώρας

Athens Voice 19/03/2020

athensvoice 190320 oi mikroi pro8Η Μιλένα Αποστολάκη γράφει για τους «μικρούς» πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας, για τον τυχοδιώκτη Κάμερον και τον ανεύθυνο Τζόνσον

Για όσους αμφιβάλλουν για τον ρόλο των ηγετών στον ρου της παγκόσμιας ιστορίας προτάσσοντας τη μαρξιστική ανάλυση, το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας ενδέχεται μετά από λίγα χρόνια να αποτελέσει μια ηχηρή απόδειξη για το πώς αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν leadership είναι συχνά ο κινητήριος μοχλός της ιστορίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια αυτοκρατορία που οι κτήσεις της εξαπλώνονταν σχεδόν σε όλη την υδρόγειο, παρά τις απώλειες τις οποίες επέφερε ο αντιαποικιοκρατικός αγώνας,  εξακολουθούσε να αποτελεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, με σταθερό ευρωατλαντικό προσανατολισμό και σημαντικά επιτεύγματα σε πολλούς τομείς πέραν της οικονομίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Είναι ο Τζόκερ «αθώος»;

AthensVoice 09/10/2019

O ήρωας μίας αμιγώς πολιτικής ταινίας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με ό,τι η βιομηχανία του θεάματος παρήγαγε μέχρι σήμερα

athensvoice 091019

Ο Τζόκερ, η κουλτούρα της βίας και το συλλογικό υποσυνείδητο


Ο Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ της Βενετίας για τον Tοντ Φίλιπς και τον Τζόκερ του είναι βέβαιο ότι αποτέλεσε ένα πρόσθετο κίνητρο στους σινεφίλ, που απ’ ό,τι έδειξαν οι μέχρι σήμερα εισπράξεις έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ταινία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Επίκαιρα αναγνώσματα: «Πατρίδα» & «Μέση Αγγλία»

AthensVoice 11/09/2019

athensvoice 110919Ο Μπόρις Τζόνσον μόνο να βαθύνει την κρίση στη Μεγάλη Βρετανία είναι ικανός

Η «Πατρίδα» του Αραμπούρου (Πατάκης) και η «Μέση Αγγλία» του Κόου (Πόλις) ξεχωρίζουν για την επικαιρότητά τους με τα όσα συμβαίνουν στη Μεγάλη Βρετανία

Όταν επιστρέφω από τις διακοπές του καλοκαιριού έχω για μέρες πολλές τη μνήμη και τη σκέψη μου γεμάτη από τους τόπους, τα νερά, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τους ντόπιους ανθρώπους που συνάντησα. Είναι οι ψηφίδες που κάθε καλοκαίρι συνθέτουν το υπέροχο ψηφιδωτό των διακοπών τις οποίες στη χώρα μας μπορεί κανείς να απολαύσει με έναν μοναδικό τρόπο.

Περισσοτερα

 

Η παρήγορη αντοχή των θεσμών και του κράτους δικαίου

AthensVoice 10/04/2019

athensvoice 100419Η Ελλάδα δεν έγινε και δεν θα γίνει ούτε Ουγγαρία, ούτε Πολωνία

Αποδεικνύεται εξαιρετικά επώδυνη για τον τόπο η έλευση στην εξουσία ενός κόμματος ως «νέο» και «άφθαρτο» που θα αντικαταστήσει το «παλιό» και «διεφθαρμένο», το οποίο στην πράξη ανακύκλωσε όλη την παθογένεια του παρελθόντος στη χειρότερή της εκδοχή. Το πρόβλημα καθίσταται οξύτερο, γιατί το νέο «καθεστώς», ακριβώς επειδή στόχευσε στη δημιουργία καθεστωτικών δομών (στόχο τον οποίο κομψά επιχειρεί να εμφανίσει ως ανολοκλήρωτο αγώνα για την κατάληψη της πραγματικής εξουσίας (!) πέραν της κυβερνητικής), επένδυσε με μανία στον διχασμό και επιτέθηκε με δριμύτητα στο κράτος δικαίου και τους θεσμούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Η μεγαλύτερη ζημιά

AthensVoice 30/01/2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίχασε με ακραία μέσα, με ρητορική μίσους και προπαγάνδα που παραπέμπει σε ολοκληρωτισμό

athensvoice_300119_h_megaluterh_zhmia.jpgΤο τελευταίο διάστημα με αφορμή απειλές, εκφοβισμούς και χρήση βίας εναντίον πολιτικών, έγραψα δύο κείμενα: «Ένα σχόλιο για τους προπηλακισμούς στο Πολυτεχνείο» (16/11/18) και «Όταν οι βουλευτές απειλούνται» (15/1/19), καταδικάζοντας ανεπιφύλακτα τα γεγονότα αυτά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ