Χρυσή Αυγή: Αποδόθηκε δικαιοσύνη, αλλά δεν τελείωσαν όλα

iEfimerida 07/10/2020

milena iefΗ απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνει μια μακρά ακροαματική διαδικασία, που δεν οριοθετείται από το ποινικό της περιεχόμενο, αλλά τέμνει συνολικά την ηθική και πολιτική συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας.

Καθώς κάποια στιγμή πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας έστειλαν τη Χρυσή Αυγή στο Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναγορεύοντάς τη σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, η διαδικασία της Νέμεσης αλλά και ο δρόμος της κάθαρσης κατέστησαν αναγκαία συνθήκη αυτοσυνειδησίας για όλους μας.

Η αρχή έγινε το 2012 με την αποστολή σχετικής αναφοράς από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου οι εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ να ενταχθούν στις προβλέψεις του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα για τη σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Ο κορωνοϊός και η ευτυχία του ενός

iEfimerida 16/03/2020

milena iefΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλένα Αποστολάκη

Το 2011 η ταινία του Στήβεν Σόντερμπεργκ «Contagion», βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες ως δράμα επιστημονικής φαντασίας.

Το σενάριο της αναφερόταν στην ξαφνική εξάπλωση ενός φονικού ιού και στις προσπάθειες γιατρών και άλλων επιστημόνων να γλυτώσουν την ανθρωπότητα από τον αφανισμό. Είχε προηγηθεί η εξάπλωση του ιού SARS το 2003 και η πανδημία γρίπης Η1Ν1 το 2009 που ασφαλώς αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης του.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης παρουσιάζει στην ταινία του κάτι πολύ κοντινό σε ότι σήμερα η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει. Είναι άλλωστε συχνά αποστολή της τέχνης να αφυπνίζει και να προειδοποιεί για το μέλλον και όσα αυτό μας επιφυλάσσει, ευοίωνα και μη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Στο έλεος της πολιτικής ορθότητας

iEfimerida 12/09/2019

milena iefΗ νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιλέγοντας τους τίτλους για τα χαρτοφυλάκια των νέων επιτρόπων έδωσε την αφορμή για να ξεσπάσει μια μάλλον μετωπική αντιπαράθεση.

Ο τίτλος στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου, αυτό της «Προστασίας του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», στο οποίο περιλαμβάνεται και η μετανάστευση, ερέθισε τα αντανακλαστικά καλοπροαίρετων -είμαι βέβαιη- ευρωβουλευτών που προέρχονται από διάφορες πολιτικές ομάδες.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν ότι ο τίτλος αυτός παραπέμπει στη ρητορική της ακροδεξιάς και ότι δεν μπορεί η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής να συνδέεται με τη μετανάστευση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Ρουβίκωνας ίσον Φασισμός

iefimerida 04/07/2019

milena ief

Η τραμπούκικη επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας ATHENS VOICE και εργαζομένων της, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο περιστατικών κατάλυσης των κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος, τα οποία κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι συνιστούν ριζοσπαστικές δράσεις συλλογικοτήτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Αντώνης Βγόντζας, ένας άνθρωπος με ήθος

iEfimerida 30/03/2019

milena 1 0Γνώρισα τον Αντώνη Βγόντζα νεαρή δικηγόρος, μόλις είχα επιστρέψει από την άσκησή μου σε μεγάλη δικηγορική εταιρία των ΗΠΑ.

Διευθυντής εκείνος τότε του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού μου πρότεινε να συνεργαστούμε με αντικείμενο την νομική εκπροσώπηση του Ελληνικού δημοσίου κατά την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τα μεγάλα έργα (Αεροδρόμιο Σπάτων, Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου)

Αποδέχτηκα την τιμητική του πρόταση και ξεκίνησε η μακρά συνεργασία μας. Τον γνώρισα ως προϊστάμενο παρ ότι από την αρχή επέλεξε να φέρεται ως συνάδελφος. Συνεργατικός, ευρυμαθής και ευρηματικός εργασιομανής και χαλκέντερος, χειρίστηκε με υπευθυνότητα και πατριωτισμό ζητήματα κρίσιμα για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Επικεφαλής επίπονων διαπραγματεύσεων με τις Γερμανικές και Γαλλικές αντισυμβαλλόμενες κοινοπραξίες ο Αντώνης υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του Ελληνικού δημοσίου με έναν απαράμιλλο ζήλο, που ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνον ενός εξαίρετου νομικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Ενας πρωθυπουργός για όλες τις δουλειές

iEfimerida 05/02/2019

milena ief

Η Βουλή με ρητή πρόβλεψη του Συντάγματός μας (αρ. 65 παρ.1) έχει την αρμοδιότητα να θέτει αυτόνομα κανόνες δεσμευτικούς για αυτήν, με τους οποίους ρυθμίζεται η λειτουργία της.

Η αυτονομία αυτή είναι αποκλειστική. 

Αυτό σημαίνει ότι κανένα άλλο όργανο του κράτους δεν μπορεί να συμμετάσχει, ή να συμπράξει στην θέσπιση ή στην τροποποίηση του κανονισμού της.

Η πρόβλεψη αυτή «παρακολουθεί» την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, η οποία αποτελεί την πιο βαθιά ριζωμένη αρχή του δημοκρατικού νομικού μας πολιτισμού. Με αφετηρία τον Λοκ και τον Μοντεσκιέ, η ελληνική  συνταγματική παράδοση διαπερνάται από το δόγμα της διάκρισης των εξουσιών ως αντίδοτο απέναντι στην αυθαιρεσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ