ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΟΔΙΔ
milena-apostolaki
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΟΔΙΔ
Mil55Nnew_homepage
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΟΔΙΔ

Η Πορεία μου

Γεννήθηκα στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από το Ρέθυμνο της Κρήτης. Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκα ως δικηγόρος και εξειδικεύθηκα σε θέματα διεθνών συμβάσεων και αεροπορικού δικαίου σε μια από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρίες στην WashingtonDC.

2000

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000, εξελέγην βουλευτής  στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια  Αθηνών  με το ΠΑΣΟΚ.

2000

Από τον Απρίλιο του 2000 έως τον Οκτώβριο του 2001 άσκησα τα καθήκοντα της Υφυπουργού Ανάπτυξης με αρμοδιότητα το εμπόριο και την προστασία του καταναλωτή.

2001

Από το 2001 έως το 2004 ήμουν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

2004

Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, εξελέγην βουλευτής στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών  με το ΠΑΣΟΚ.

2005

Από το 2005 έως το 2006 ήμουν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

2007

Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, εξελέγην βουλευτής στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών  με το ΠΑΣΟΚ.

2009

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, εξελέγην βουλευτής στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών  με το ΠΑΣΟΚ.

2010

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 άσκησα τα καθήκοντα της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

2011

Το 2011 ως Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης  συνέταξα τον Νόμο 4039/12 για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, ο οποίος αντιμετώπισε  μια σειρά από χρόνια αιτήματα της φιλοζωικής κοινότητας και χαιρετίστηκε ως βήμα προόδου και πολιτισμού από φορείς, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.

2000 - 2012

Κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας, υπήρξα μέλος των παρακάτω κοινοβουλευτικών  επιτροπών :

 • Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
 • Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
 • Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
 • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
 • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
 • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας
2012

Το 2012  μετά από πρωτοβουλία μου και σε συνεργασία με κορυφαίους νομικούς της χώρας, ιδρύσαμε την Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου (ΕΟΔ), το πρώτο επιστημονικό σωματείο στη χώρα που ασχολείται με ζητήματα οικογενειακού δικαίου.

2012

Από το 2012 μέχρι σήμερα ασκώ μάχιμη δικηγορία.

2013

Το Δεκέμβριο του 2013 εκδόθηκε το βιβλίο μου «Πολίτες Ενωμένοι, Ποτέ Νικημένοι», από τις εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, το οποίο αναφέρεται στο Σύνταγμα την Ελλάδας και απευθύνεται σε παιδιά.

2017

Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το βιβλίο μου «Το τέλος της μεταπολίτευσης» από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

2021

Το 2021 ανέλαβα τη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ). Ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα την Αθήνα, που έχει ως αντικείμενο την παροχή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπηρεσιών διαιτησίας, διαμεσολάβησης και εξωδικαστικής εν γένει επίλυσης διαφορών, καθώς επίσης και τη διάδοση, προβολή, προώθηση των θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυσή τους.

Η Πορεία μου

Untitled-12
Untitled-7
milena-apostolaki-1
Untitled-8
Untitled-9 (1)
my-path-1
ÂÏÕËÇ-ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏ ÅÐÉÄÏÌÁ ÈÅÑÌÁÍÓÇ// ÌÉËÅÍÁ ÁÐÏÓÔÏËÁÊÇ.(EUROKINISSI-Ã.ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)
Untitled-10
299365973_453113610162714_1752808730936513649_n
milena
¬œ’À« – œÃ…À…¡ ‘œ’ –—Ÿ»’–œ’—√œ’ √…Ÿ—√œ’ –¡–¡Õƒ—≈œ’ ”‘«Õ  œ…Õœ¬œ’À≈’‘… « œÃ¡ƒ¡ ‘œ’ –¡”œ  (EUROKINISSI / ‘¡‘…¡Õ¡ ÖœÀ¡—«)
apostolaki5 (2)
ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ – ΕΞΩΦΥΛΛΟ
milenabiblio
Mil51new
Σχετικά με εμένα
Closeup shot of the snouts of a cute dog and a cat sitting cheek to cheek
Closeup shot of the snouts of a cute dog and a cat sitting cheek to cheek

Ο νόμος για τα αδέσποτα

Ο νόμος 4039/12 που αφορά στα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα…
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο νόμος 4039/12 που αφορά στα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, συνετέλεσε αποτελεσματικά στην προστασία των αδέσποτων , καθώς και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό τους, την ενίσχυση  της φιλοζωικής κοινότητας και μια σειρά από μέτρα που αποτελούσαν χρόνια αιτήματα των φιλοζωικών οργανώσεων. Ανάμεσα στις ψηφιζόμενες για πρώτη φορά διατάξεις είναι εκείνες σύμφωνα με τις οποίες, η  κακομεταχείριση των ζώων πλέον τιμωρείται όχι μόνο με χρηματικό πρόστιμο αλλά -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- και με ποινή φυλάκισης. Η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλο θέαμα απαγορεύεται όπως και ο ακρωτηριασμός τους. Με παρέμβαση εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο απ’ όσους το κακομεταχειρίζονται. Ακόμη θεσμοθετήθηκε η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημιά προκαλείται σε πολίτες από αδέσποτα ζώα εφόσον δεν έχει οργανώσει ένα αποτελεσματικό σύστημα περισυλλογής και διαχείρισής τους.

images
Mil51new

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ), τον οποίο διευθύνω, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου…
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ), τον οποίο διευθύνω, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ανώνυμη εταιρεία) με έδρα την Αθήνα που έχει ως αντικείμενο την παροχή στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπηρεσιών διαμεσολάβησης, διαιτησίας και εξωδικαστικής εν γένει επίλυσης διαφορών, καθώς επίσης και τη διάδοση, προβολή, προώθηση των θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυσή τους.

Η διάχυση και εδραίωση των θεσμών της διαιτησίας και της διαμεσολάβησης στην επίλυση των εμπορικών και αστικών διαφορών θα σημάνει πολλά για την λειτουργία της εθνικής οικονομίας ,την αναπτυξιακή και επενδυτική της αναβάθμιση. Ένα σημαντικό εμπόδιο για πολλούς επενδυτές είναι διαχρονικά στην χώρα μας η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης στα Ελληνικά δικαστήρια. Η υπέρβαση της διελκυστίνδας μέσω της εισαγωγής των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη. Αλλά και στον τομέα της λειτουργίας μας ως κοινωνία, η ανατροπή της κουλτούρας της σύγκρουσης και της φιλοδικίας που φορτώνει τα δικαστήρια με υποθέσεις οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να λυθούν εκτός δικαστικών αιθουσών , θα έχει σημαντικά οφέλη στη συλλογική μας συγκρότηση και τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για αλλαγή υποδείγματος με πολλαπλό αποτύπωμα αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό.

Διαβάστε όλα τα νέα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας εδώ.

Για να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΙΔ και να εγγραφείτε στο Newsletter πατήστε εδώ

https://www.eodid.org/el/

1200x1200_4-1 (1)
Στιγμιότυπο οθόνης 2022-10-03 170407

Το τέλος της μεταπολίτευσης

Η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει, αναδεικνύοντας τις παθογένειες και τα προβλήματα του εγχώριου πολιτικού συστήματος,…
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει, αναδεικνύοντας τις παθογένειες και τα προβλήματα του εγχώριου πολιτικού συστήματος, του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ελληνικής κοινωνίας. Οι πολιτικές δυνάμεις που κλήθηκαν μέχρι το 2015 να τη διαχειριστούν επεδίωξαν να εισαγάγουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς να επενδύσουν στον διχασμό. Δεν μπόρεσαν όμως να υπερβούν τις υπαρκτές δικές τους ευθύνες και να ολοκληρώσουν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
Η Ευρώπη φάνηκε θεσμικά και πολιτικά απαράσκευη, λειτουργώντας συχνά εμμονικά, τιμωρητικά και εν τέλει απρόσφορα. Η κοινωνία, μπροστά στην κατηφορική πορεία της χώρας, βίωσε και βιώνει επώδυνα την αγωνία για το μέλλον. Σε μια τέτοια συγκυρία, ο άγριος σπόρος του εθνολαϊκισμού δεν ήταν δύσκολο να καρπίσει στηριζόμενος και στη συστηματική καλλιέργεια του εθνικού διχασμού.
Σήμερα, η κατάρρευση της δημαγωγικής αντιμνημονιακής ρητορείας και το τέλος των ψευδαισθήσεων αποτελούν το οδυνηρό υπόστρωμα του τέλους της μεταπολίτευσης. Ο νέος ιστορικός κύκλος περνά μέσα από την αναγκαία κοινωνική συναίνεση, αλλά και την αλλαγή του κυρίαρχου υποδείγματος στην άσκηση της πολιτικής, με τρόπο ώστε η αλήθεια και η ευθύνη να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Η πραγματικότητα αυτή δεν συνιστά αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής. Το ιδεολογικό πρόσημο εξακολουθεί να υπάρχει και είναι αυτό της προστασίας των πολλών, της προστασίας εκείνων που μοχθούν και της δημιουργίας ευκαιριών για όλους και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους.
Η επανεκκίνηση της χώρας θα γίνει από τους σύγχρονους εκφραστές της προόδου, δηλαδή από αυτούς που πράττουν και όχι από αυτούς που εξαγγέλλουν. Από τους υπεύθυνους και όχι από τους εθνολαϊκιστές. Το τέλος της μεταπολίτευσης συνιστά ευκαιρία για μια καινούρια αρχή. Είναι η ώρα της επανεκκίνησης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ – ΕΞΩΦΥΛΛΟ
20211019165756_polites_enomenoi_pote_nikimenoi_mathainoume_gia_to_dikaioma_kai_tin_ypochreosi_tis_symmetochis_sta_koina

Πολίτες Ενωμένοι Ποτέ Νικημένοι!

Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, το βιβλίο αυτό της Μιλένας Αποστολάκη απευθύνεται στα παιδιά, αλλά…
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, το βιβλίο αυτό της Μιλένας Αποστολάκη απευθύνεται στα παιδιά, αλλά περιέχει δύο πολύ σημαντικά μηνύματα και για τους μεγάλους. Το πρώτο και κύριο μήνυμα είναι η αξία της ενεργητικής συμμετοχής μας στα κοινά, μέσα από την οποία καταξιωνόμαστε ως πολίτες και αποκτούμε τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Αυτό αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Η άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος είναι απαραίτητη, αλλά όχι και επαρκής. Η κοινωνία χρειάζεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και οι πολίτες να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν δικαιώματα όπως η συνάθροιση, η υποβολή αναφορών και η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Το δεύτερο μήνυμα είναι η επιτακτική ανάγκη να αντισταθούμε στη -συντελούμενη δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες στον τόπο μας- υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, που υπονομεύει όχι μόνο την ποιότητα της ζωής στις ελληνικές πόλεις, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας.

Καταστρέφοντας το περιβάλλον, ουσιαστικά πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Η απλότητα και η αμεσότητα της γραφής της Μιλένας Αποστολάκη καθιστά το βιβλίο της ιδανικό για τους μικρούς αναγνώστες και αποκαλύπτει το αληθινό συγγραφικό της χάρισμα.

Καλή ανάγνωση
Κώστας Χ. Χρυσόγονος
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ.

Banner_EOD_Logo_410x230
Banner_EOD_Logo_410x230

Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου

Η ανάγκη σύστασης μιας επιστημονικής ένωσης που θα ασχοληθεί με το οικογενειακό δίκαιο με απασχολούσε…
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ανάγκη σύστασης μιας επιστημονικής ένωσης που θα ασχοληθεί με το οικογενειακό δίκαιο με απασχολούσε πολλά χρόνια. Οι σαρωτικές αλλαγές που συντελούνται στο πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων και στην οργάνωση των σχέσεων αυτών, οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από τις σύγχρονες μορφές σχέσεων και η ρύθμιση τους, τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας και οι μορφές της, είναι θέματα που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Όσο λοιπόν πιο συστηματική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και ώριμη είναι η επεξεργασία τους, τόσο πιο πολιτισμένη είναι μια κοινωνία.

Το φθινόπωρο του 2012 ξεκίνησα την προσπάθεια για τη δημιουργία της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου. Αναζήτησα την βοήθεια και στήριξη του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Σταθόπουλου, του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάση Παπαχρήστου, του εκδότη της Νομικής Βιβλιοθήκης Αντώνη Καρατζά και του δικηγόρου Κώστα Κουτσουέλου. Με τη βοήθεια των τεσσάρων αυτών λαμπρών επιστημόνων και φίλων και με συστηματική προσπάθεια και οργάνωση πραγματοποιήθηκε στις 17/12/2012 η πρώτη συνάντηση των ιδρυτικών μελών της ΕΟΔ με θέμα την συζήτηση επί του καταστατικού του υπό ίδρυση σωματείου, του πρώτου στην Ελλάδα με σκοπό την κατάθεση προτάσεων για την ανάδειξη της σημασίας του οικογενειακού δικαίου, τη βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, της δικαστηριακής πρακτικής και των εν γένει εφαρμοζόμενων διατάξεων στην πράξη.

Στη συνέχεια με την υπ´αρ.604/2013 διάταξη του Πρωτοδικείου Αθηνών συστάθηκε το σωματείο μας και καταχωρήθηκε στα βιβλία του Πρωτοδικείου Αθηνών. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετείχαν επίσης ο επίτιμος αρεοπαγίτης Στέφανος Γαβράς και ο επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Η ΕΟΔ με πλούσια επιστημονική δράση ,ημερίδες και συνέδρια καταγράφει στο ενεργητικό της μια εξαιρετικά γόνιμη προσφορά στο πεδίο του Οικογενειακού Δικαίου και η λειτουργία της μας γεμίζει με ικανοποίηση και υπερηφάνεια.

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΔ όπως διαμορφώθηκε την 29.09.2021, έχει ως εξής:

Πρόεδρος: κ. Ιωάννης Τέντες Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Αντιπρόεδρος Α’: κ. Κυριάκος Οικονόμου Επίτιμος Αρεοπαγίτης

Αντιπρόεδρος Β’: κ. Δήμητρα Κλαμαρή – Παπαδοπούλου Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Γ. Γραμματέας: κ. Αικατερίνη Φουντεδάκη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ταμίας: κ. Κων/νος Κουτσουλέλος Δικηγόρος

Μέλη οι: κ. Βιργινία Περάκη Καθηγήτρια Νιμικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  κ. Αθηνά Κοτσάμπαση, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννα Κονδύλη Καθηγήτρια Νομικής Σχοληλς ΕΚΠΑ και κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος. Καθηγητής Νομικής Σχοληλς ΕΚΠΑ

Closeup shot of the snouts of a cute dog and a cat sitting cheek to cheek
Closeup shot of the snouts of a cute dog and a cat sitting cheek to cheek

Ο νόμος για τα αδέσποτα

Ο νόμος 4039/12 που αφορά στα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, συνετέλεσε αποτελεσματικά στην…
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο νόμος 4039/12 που αφορά στα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, συνετέλεσε αποτελεσματικά στην προστασία των αδέσποτων , καθώς και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό τους, την ενίσχυση  της φιλοζωικής κοινότητας και μια σειρά από μέτρα που αποτελούσαν χρόνια αιτήματα των φιλοζωικών οργανώσεων. Ανάμεσα στις ψηφιζόμενες για πρώτη φορά διατάξεις είναι εκείνες σύμφωνα με τις οποίες, η  κακομεταχείριση των ζώων πλέον τιμωρείται όχι μόνο με χρηματικό πρόστιμο αλλά -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- και με ποινή φυλάκισης. Η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλο θέαμα απαγορεύεται όπως και ο ακρωτηριασμός τους. Με παρέμβαση εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο απ’ όσους το κακομεταχειρίζονται. Ακόμη θεσμοθετήθηκε η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημιά προκαλείται σε πολίτες από αδέσποτα ζώα εφόσον δεν έχει οργανώσει ένα αποτελεσματικό σύστημα περισυλλογής και διαχείρισής τους.

images
Mil51new

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ), τον οποίο διευθύνω, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου…
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ), τον οποίο διευθύνω, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ανώνυμη εταιρεία) με έδρα την Αθήνα που έχει ως αντικείμενο την παροχή στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπηρεσιών διαμεσολάβησης, διαιτησίας και εξωδικαστικής εν γένει επίλυσης διαφορών, καθώς επίσης και τη διάδοση, προβολή, προώθηση των θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυσή τους.

Η διάχυση και εδραίωση των θεσμών της διαιτησίας και της διαμεσολάβησης στην επίλυση των εμπορικών και αστικών διαφορών θα σημάνει πολλά για την λειτουργία της εθνικής οικονομίας ,την αναπτυξιακή και επενδυτική της αναβάθμιση. Ένα σημαντικό εμπόδιο για πολλούς επενδυτές είναι διαχρονικά στην χώρα μας η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης στα Ελληνικά δικαστήρια. Η υπέρβαση της διελκυστίνδας μέσω της εισαγωγής των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη. Αλλά και στον τομέα της λειτουργίας μας ως κοινωνία, η ανατροπή της κουλτούρας της σύγκρουσης και της φιλοδικίας που φορτώνει τα δικαστήρια με υποθέσεις οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να λυθούν εκτός δικαστικών αιθουσών , θα έχει σημαντικά οφέλη στη συλλογική μας συγκρότηση και τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας. Πρόκειται για αλλαγή υποδείγματος με πολλαπλό αποτύπωμα αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό.

Διαβάστε όλα τα νέα σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας εδώ.

Για να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΙΔ και να εγγραφείτε στο Newsletter πατήστε εδώ

https://www.eodid.org/el/

Media

Κατηγορία
Όλα Άρθρο Ραδιόφωνο Τηλεόραση
Ημερομηνία
Picture
Picture
REAL FM

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις επερχόμενες εκλογές στo REALFM / 01/02/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-31 170522
KONTRA TV

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / KONTRA TV / KONTRA NEWS09.30 / 30/01/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-30 174717
ΣΚΑΙ

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / SKAI / ATAΙΡΙΑΣΤΟΙ / 27/01/2023

Mil51new
DIKASTIKO.GR

Μιλένα Αποστολάκη: Διαμεσολάβηση – Διαιτησία – Η λύση στο πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-31 170522
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-31 170522
KONTRA TV

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / KONTRA TV / KONTRA NEWS09.30 / 30/01/2023

Picture
REAL FM

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις επερχόμενες εκλογές στo REALFM / 01/02/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-30 174717
ΣΚΑΙ

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / SKAI / ATAΙΡΙΑΣΤΟΙ / 27/01/2023

Mil51new
DIKASTIKO.GR

Μιλένα Αποστολάκη: Διαμεσολάβηση – Διαιτησία – Η λύση στο πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-30 174717
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-30 174717
ΣΚΑΙ

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / SKAI / ATAΙΡΙΑΣΤΟΙ / 27/01/2023

Picture
REAL FM

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις επερχόμενες εκλογές στo REALFM / 01/02/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-31 170522
KONTRA TV

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / KONTRA TV / KONTRA NEWS09.30 / 30/01/2023

Mil51new
DIKASTIKO.GR

Μιλένα Αποστολάκη: Διαμεσολάβηση – Διαιτησία – Η λύση στο πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης

Mil51new
Mil51new
DIKASTIKO.GR

Μιλένα Αποστολάκη: Διαμεσολάβηση – Διαιτησία – Η λύση στο πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης

Η πρώην υπουργός και υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει στο dikastiko.gr για το ρόλο της ως διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) και…

Η πρώην υπουργός και υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει στο dikastiko.gr για το ρόλο της ως διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) και τη σημασία της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

Στο διττό αποτέλεσμα της προσφυγής στη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία αναφέρεται η πρώην υπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, επισημαίνοντας πως μειώνει το χρόνο επίλυσης των διαφορών ενώ απαλλάσσονται τα πινάκια από σημαντικό αριθμό υποθέσεων, συμβάλλοντας στον περιορισμό των καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) και υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με πληροφορίες στον Βόρειο Τομέα της περιφέρειας Αττικής, τονίζει σε συνέντευξή της στο dikastiko.gr πως η εξωδικαστική επίλυση διαφορών αποτελεί διεθνώς μια επιτυχώς δοκιμασμένη λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης.

Χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία καθώς σύμφωνα με αυτά της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης, για το 2022 το ποσοστό επιτυχίας της διαμεσολάβησης ξεπέρασε το 80%! Η κυρία Αποστολάκη παραπέμπει και σε παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, όπου εφαρμόζεται εδώ και μία δεκαετία το μοντέλο της διαμεσολάβησης και έχουν καταγραφεί μειώσεις από 30% έως 60% στις νεοεισαχθείσες στα δικαστήρια υποθέσεις που αφορούν στις συγκεκριμένες αυτές κατηγορίες διαφορών.

Προσθέτει δε χαρακτηριστικά πως σε ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα της ακόμα και αν η διαμεσολάβηση δεν στεφθεί με επιτυχία, δεν μπορεί να φέρει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί δηλαδή να επιδράσει αρνητικά στην υπόθεση. Η δικαστική οδός είναι σε κάθε περίπτωση ανοιχτή για τους διαδίκους όταν πχ δεν υπάρχει εξουσία διάθεσης των μερών, όταν η διαμεσολάβηση δεν χωρεί ή όταν δεν καταλήγει σε συμφωνία των μερών.

Εκτός από την πολιτική σας ιδιότητα, είστε δικηγόρος και Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ). Μιλήστε μας για το αντικείμενο και τη λειτουργία αυτού του Οργανισμού.

Ο ΕΟΔΙΔ, είναι ΝΠΙΔ με αντικείμενο την οργάνωση και παροχή υπηρεσιών διαμεσολάβησης, διαιτησίας και εξωδικαστικής εν γένει επίλυσης διαφορών, καθώς επίσης και τη διάδοση και προώθηση των θεσμών αυτών, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση των διαφορών. Λειτουργεί βάσει Κανονισμών Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας κατά το πρότυπο των διεθνών οργανισμών, όπως είναι το ICC και το LCIA. Διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, διοικητική οργάνωση, κατάλογο επιλεγμένων Διαμεσολαβητών και Διαιτητών προαιρετικής επιλογής και κτιριακές υποδομές στις οποίες φιλοξενείται η μεγάλη πλειοψηφία των διαιτησιών που ολοκληρώνονται στη χώρα μας. Το έργο του συνεπικουρείται από δύο ανώτατα σώματα, το Συμβούλιο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας αντίστοιχα, τα οποία απαρτίζονται από διακεκριμένους επιστήμονες, επίτιμους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές και practitioners με εξειδίκευση στις εξωδικαστικές μορφές επίλυσης διαφορών.

Πληθώρα ερευνών αναδεικνύει την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης ως μείζον πρόβλημα στην λειτουργία του δικαϊκού μας συστήματος. Ποιες οι συνέπειες και ποιες οι λύσεις για την αντιμετώπισή του;

Πράγματι η χώρα μας κατακτά αρνητικές «πρωτιές» σε σχετικές έρευνες, κατατασσόμενη στις τελευταίες χώρες της ΕΕ, όχι για την ποιότητα της δικαιοσύνης, αλλά για την ταχύτητα απονομής της. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει έχουν αποδειχθεί ατελέσφορες, αποτυγχάνοντας να υπηρετήσουν τον αριθμητικό στόχο που θέτει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον περιορισμό της εκκρεμοδικίας, που είναι η διετία.

Κάτι τέτοιο προφανώς τελεί σε αλληλένδετη σχέση με το διεθνές μας κύρος, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την επιλεξιμότητα της χώρας από επενδυτές. Η εξωδικαστική επίλυση διαφορών, με κύριες μορφές τη διαιτησία και τη διαμεσολάβηση, αποτελεί διεθνώς μια επιτυχώς δοκιμασμένη λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης. Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία μπορεί να επιφέρει διττό αλλά αλληλοσυμπληρούμενο αποτέλεσμα:

Αφενός μεν ο χρόνος επίλυσης της διαφοράς μειώνεται δραματικά για τα μέρη, αφετέρου δε απαλλάσσονται με τον τρόπο αυτό τα πινάκια από σημαντικό αριθμό υποθέσεων, η αποσυμφόρηση των οποίων συμβάλλει στον περιορισμό των καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Για παράδειγμα, στην Ιταλία, από το 2013 μέχρι και σήμερα, στα σχεδόν δέκα δηλαδή χρόνια που προβλέπεται η «Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία» ως «προστάδιο» διαμεσολάβησης για διάφορα είδη υποθέσεων, έχουν καταγραφεί μειώσεις από 30% έως 60% στις νεοεισαχθείσες στα δικαστήρια υποθέσεις που αφορούν στις συγκεκριμένες αυτές κατηγορίες διαφορών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαιτησίας και πόσο συμβατή με την ελληνική πραγματικότητα είναι;

Η διαιτησία αποτελεί συμπλήρωμα κάθε σύγχρονου νομικού συστήματος. Ικανοποιεί σημαντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως η ταχύτητα επίλυσης διαφοράς με οριστικό τρόπο, η εξασφάλιση εχεμύθειας/εμπιστευτικότητας και η ασφάλεια εκδίκασης μιας σύνθετης συχνά εμπορικής διαφοράς από διαιτητές με επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία στο συγκεκριμένο ειδικό πεδίο της ένδικης διαφοράς, στοιχείο που δεν εξασφαλίζεται πάντα από τον φυσικό δικαστή.

Ήδη μια σειρά από δικηγορικές εταιρίες και επιχειρήσεις ποικίλων κλάδων της Ελληνικής οικονομίας επιλέγουν να προσθέτουν ρήτρες διαμεσολάβησης και διαιτησίας ΕΟΔΙΔ κατά το στάδιο κατάρτισης των εμπορικών συμβάσεων, προπαρασκευαστικό βήμα, για να οδηγηθεί τυχόν διαφορά που θα προκύψει σε εξωδικαστική μορφή επίλυσής της. Η λειτουργία και το κόστος της διαιτησίας με ρήτρα ΕΟΔΙΔ ,καθιστούν την διαιτησία ως μορφή εξωδικαστικής επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, θεσμικά κατοχυρωμένη, οικονομικά προσαρμοσμένη στα ελληνικά συναλλακτικά ήθη και συμβατή με το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ν 2735/1999 που κατατέθηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή και συζητείται, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, και τη  λειτουργία θεσμοθετημένων οργανισμών διαιτησίας σύμφωνα με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου, θα προσφέρει ένα εξαιρετικά ευέλικτο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, για τη ρύθμιση και διεξαγωγή διαιτησιών στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Είναι η διαμεσολάβηση μια συμφέρουσα επιλογή για τον πολίτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση μιας διαφοράς;

Μέσα από τη διαμεσολάβηση, με τη βοήθεια του κατάλληλα εκπαιδευμένου διαμεσολαβητή και την πολύτιμη συνδρομή των νομικών παραστατών, τα μέρη μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία συγκεκριμένη, μετρήσιμη, ρεαλιστική, χρονικά προσδιορισμένη και εκτελεστή – κι αυτό πιο γρήγορα και οικονομικά από τη δικαστική διαδικασία, καθώς και με δυνατότητα αποκατάστασης της επικοινωνίας και της σχέσης μεταξύ τους, χωρίς το άλγος το οποίο πάντα μια αντιδικία συνεπάγεται. Αντίθετα, κι αυτό το εντάσσω σε ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα της ακόμα και αν η διαμεσολάβηση δεν στεφθεί με επιτυχία, δεν μπορεί να φέρει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν μπορεί δηλαδή να επιδράσει αρνητικά στην υπόθεση. Η δικαστική οδός είναι σε κάθε περίπτωση ανοιχτή για τους διαδίκους όταν πχ δεν υπάρχει εξουσία διάθεσης των μερών, όταν η διαμεσολάβηση δεν χωρεί ή όταν δεν καταλήγει σε συμφωνία των μερών.

Πώς βαίνει η πορεία του θεσμού μετά από σχεδόν 3 χρόνια εφαρμογής του Ν 4640/2019;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης, για το 2021 είχαμε υποχρεωτική αρχική συνεδρία σε 9.148 υποθέσεις. Από αυτές κατέληξαν σε συμφωνία 698, δηλαδή 7,63% των υποθέσεων. Βάσει των νεότερων στοιχείων που καλύπτουν τα δύο πρώτα τετράμηνα του 2022, από τις 4.866 διεξαχθείσες ΥΑΣ, 610 προχώρησαν σε διαμεσολάβηση (ποσοστό 13%), ενώ από αυτές οι 458 κατέληξαν σε πρακτικό επιτυχίας- ήτοι ποσοστό πάνω από 80%!

Στην εκούσια διαμεσολάβηση, υπήρξαν αντίστοιχα 1.208 περιπτώσεις υπαγωγής, όπου παρουσιάζεται σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2020 που ήταν 622, δηλαδή διπλασιασμός. Επιτεύχθηκε μάλιστα συμφωνία σε 952 περιπτώσεις έναντι 500 του έτους 2020, ενώ ήδη για το ήμισυ του 2022 από τις 323 υποθέσεις, οι 265 κατέληξαν σε συμφωνία. Τα στοιχεία κατά συνέπεια είναι πολύ ενθαρρυντικά, χρειάζεται όμως συνεχής και εκτεταμένη πληροφόρηση τόσο των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για τη δυνατότητα της εξωδικαστικής επίλυσης μιας διαφοράς , όσο και των συναδέλφων δικηγόρων, των οποίων ο ρόλος είναι κομβικός και η υποστήριξη των εντολέων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμεσολάβησης είναι καταλυτική για μια θετική έκβαση.

Οπωσδήποτε επιβοηθητική θα ήταν η εφαρμογή σειράς φορολογικών κινήτρων για τους δικηγόρους (πχ απαλλαγή από ΦΠΑ της αμοιβής του δικηγόρου για παράσταση στη διαμεσολάβηση) αλλά και για τους πολίτες (συμψηφισμός μέρους των εξόδων των μερών με τρέχουσες οφειλές τους, σε περίπτωση επιτυχίας της διαμεσολάβησης ή άμεσα φορολογικά κίνητρα. κατά το επιτυχές παράδειγμα της γειτονικής μας Ιταλίας.

Picture
REAL FM

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις επερχόμενες εκλογές στo REALFM / 01/02/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-31 170522
KONTRA TV

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / KONTRA TV / KONTRA NEWS09.30 / 30/01/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-30 174717
ΣΚΑΙ

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / SKAI / ATAΙΡΙΑΣΤΟΙ / 27/01/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-23 162756
OPEN

H Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις | OPEN | ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ | 23/01/2023

Picture
REAL FM

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις επερχόμενες εκλογές στo REALFM / 01/02/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-31 170522
KONTRA TV

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / KONTRA TV / KONTRA NEWS09.30 / 30/01/2023

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-30 174717
ΣΚΑΙ

Η Μιλένα Αποστολάκη για τις πολιτικές εξελίξεις / SKAI / ATAΙΡΙΑΣΤΟΙ / 27/01/2023

Δεν βρέθηκαν άρθρα με τα συγκεκριμένα κριτήρια

Επικοινωνία

location
Λ. Μεσογείων 254 Τ.Κ. 15561

Ας μιλήσουμε!

Στείλτε μου εδώ το μήνυμά σας

×
×
×
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΟΔΙΔ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ×
Στιγμιότυπο οθόνης 2023-01-30 174717
Παρασκευή
3
Φεβρουαρίου
2023
Φεβρουαρίου
Επιλογή μήνα
 • Ιανουαρίου
 • Φεβρουαρίου
 • Μαρτίου
 • Απριλίου
 • Μαϊού
 • Ιουνίου
 • Ιουλίου
 • Αυγούστου
 • Σεπτεμβρίου
 • Οκτωβρίου
 • Νοεμβρίου
 • Δεκεμβρίου
2023
Επιλογή Χρονιάς
 • 2023
 • 2024
 • 2025
 • 2026
 • 2027
 • 2028
 • 2029
 • 2030
 • 2031
 • 2032
 • 2033
 • 2034
 • 2035
 • 2036
 • 2037
 • 2038
 • 2039
 • 2040
 • 2041
 • 2042
 • 2043
 • 2044
 • 2045
 • 2046
 • 2047
 • 2048
 • 2049
 • 2050
 • 2051
 • 2052
 • 2053
 • 2054
 • 2055
 • 2056
 • 2057
 • 2058
 • 2059
 • 2060
 • 2061
 • 2062
 • 2063
 • 2064
 • 2065
 • 2066
 • 2067
 • 2068
 • 2069
 • 2070
 • 2071
 • 2072
 • 2073
 • 2074
 • 2075
 • 2076
 • 2077
 • 2078
 • 2079
 • 2080
 • 2081
 • 2082
 • 2083
 • 2084
 • 2085
 • 2086
 • 2087
 • 2088
 • 2089
 • 2090
 • 2091
 • 2092
 • 2093
 • 2094
 • 2095
 • 2096
 • 2097
 • 2098
 • 2099
 • 2100
 • 2101
 • 2102
 • 2103
 • 2104
 • 2105
 • 2106
 • 2107
 • 2108
 • 2109
 • 2110
 • 2111
 • 2112
 • 2113
 • 2114
 • 2115
 • 2116
 • 2117
 • 2118
 • 2119
 • 2120
 • 2121
 • 2122
 • 2123
Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ
28 29 30 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Καθαρισμός
Εντάξει Ακύρωση